onsdag 27 juli 2016

Egentid på bryggan

Planerar damm och dränering av regnvattnet hemmavid på semestern. Trädgården är ju alltid i mina tankar.

Alltid i mina tankar

Ja trädgården är alltid i mina tankar. Sitter här på bryggan och planerar/drömmer om vad jag kan göra hemma. Det behöver inte alltid förverkligas utan drömmarna drar mig framåt och ändras med tiden.

tisdag 19 juli 2016

Växhusgrund

Har förberett för grundramen nu. Hål för plintarna är grävda.
Vi krattar och grovrensar.....vi är stenrika *glimten i ögat* går knappt gräva, potatishacka och spett är bästa redskapen.

Kaffe på altanen

Tidning, ipad, mobil, kaffe och naturljud. Småfåglarna var här och knackade på....ville ha frukost.

söndag 17 juli 2016

Rhododenron

Jord
De vill ha sur jord, lagom fuktigt där pH värdet ligger mellan 4,5-5,5 dvs. kalkfattig jord. Och skyddat mot vind.
Det finns färdiggödslad rhododendronjord att köpa. Eller så kan man köpa grovriven torv och gödsla den själv. Gödningen skall vara avsedd för surjordsväxter. En bra rhododendronjord är mycket lucker och väldränerad. Jorddjupet skall vara så stort att varje enskild planta får minst 20 cm rhododendronjord under sig.
Plantering
Förbered jorden så att den är ogräsfri och rikligt genomvattnad. Det senare är speciellt viktigt om Du har gjort en ny surjordsrabatt. Dränk växten i en balja med vatten 10-30 min före plantering. Planteringsdjupet för en krukodlad planta ska vara i samma nivå som i krukan. För en planta med klump skall klumpens övre del vara någon enstaka cm under jordytan i planteringen. Gropen Du gräver till varje planta skall gärna vara omgrävd och luckrad till en dubbelt så stor volym som jordklumpen kring rötterna är. Fyll på med rhododendronjord en bit upp och lossa på eventuell säckväv om sådan är knuten runt klumpen på plantan. Låt säckväven vara kvar i gropen, den försvinner så småningom. Vattna och fyll på med ytterligare jord, tyck till med händerna runt plantan och var försiktig med rötterna nära ytan, de får inte skadas av trycket.
Vattning
Efter planteringen skall man vattna så mycket och länge att vattnet hinner sjunka undan och komma ner till den nedre delen av rötterna. Ofta vattnar man för lite. Ett bra sätt att lära sig är genom att någon timma efter vattningen gräva sig ner en bit där man vattnat för att kolla hur långt vattnet har trängt ned i jorden. Under de första säsongerna men även senare är det viktigt att ge plantorna extra vatten. Naturligtvis beror åtgången på om du har en torr och sandig jord eller om den är mer fuktighetshållande. Regn och hur vindutsatt plantorna står påverkar också. Att ha vattenspridningen nära marknivå för rhododendron är viktigt.

lördag 16 juli 2016

Frukost

Uppe med tuppen! Har redan kört lite "headhunting" på entré sidan. Gödselvattnat i krukor och kärl. Älskar mina "det blir som det blir" arrangemang. Jag slänger i frön stoppar ner sticklingar och låter det bli var det blir.

fredag 15 juli 2016

Paus i arbetet

Vi har börjat gräva ur grästorvor för växthusgrunden. Hann en liten bit innan regnet tilltog och åskan kom. Nu är vi inomhus i mörker.

tisdag 12 juli 2016

Vinbärssaft

Blev kallrörd saft av vinbären jag plockade och sylt på bären som blev kvar efter silningen.

fredag 8 juli 2016

Vinbär och växthusdrömmar

Sitter och plockar vinbär samt drömmer om växthuset som komma skall. Tyst och lugnt då grabbarna är iväg på varsitt håll och pysslar med sitt.

Blommar så vackert

Nu har vi det fint på framsidan. Det blommar för fullt. Fast snart blir väl friden störd av fibergrävning.
Ledig fredag idag. Tänkte tillbringa den i trädgården ev tillsammans med sonen.

söndag 3 juli 2016

En rabatt mindre

Ja då är spaljelandet borttaget, krattat och klippt. Sparat fin mull från landet i tunna till kommande odlingar. Ensam hemma då får man en hel del gjort.