lördag 31 december 2016

Resumé av Året som gick 2016

Året gick fort som vanligt!

Det känns som om jag /vi ingenting fick gjort, men ack vad vi bedrog oss.

Januari- Då testade jag egen bokashi med tomma röda burkar där det vart skumtomtar innan. Det funkade bra.
Som strö hade jag gjort rivna tidningar berikade med hemmagjort serum med hjälp av bloggen newspaper bokashi. Så först hade jag besväret att översätta instruktionerna från engelska till svenska och sen fick jag improvisera lite då jag inte hade mellass utan tog baksirap istället.

Det tog några veckor av årets sista veckor 2015 för att få till ströet och sen satte jag fart.



Februari- Fyra burkar på 4 veckor är väl ok!
Mars- Köpte även Compost Accelerator från wexthuset och testade ihop med sågspån. Även det fungerade bra.
Klippt och flisat halva oxelhäcken hann jag med också. Vi använder fliset i våra gångar på tomten och även som marktäckning i land och som strö i komposterna. 
April- Månadens mål var att tömma halva paradlandet till förmån för växthuset 2 kvm att gräva ur så vart det klart. Runt den 20:e så blommade vårblommorna och libbstickan började titta upp. Den 24:e så grävde jag klart tömt kompost, plockat ris till hagel och snö avbröt mig. Mot slutet av månaden så tittade rabarber och pioner upp ur den halvkalla jorden.

Maj- Fikar i trädgården så fort tillfälle ges. Efter två veckor i Turkiet så vart trädgårdslängtan stor.

Juni- Lite egentid. Kärleken på annan ort och sonen hos en kompis. Flyttat Clematis "Fusca" från Ester från lilla spaljelandet som är under avveckling inför växthusbygget till Björnbärsportalen.
Hålet där "Fuschan" stod spaljelådan är till höger och paradlandet till vänster
Lådan där jag huserar björnbärsportalen.
                 



Har även flyttat en smal låda/ram där det innan vart jordgubbar till gaveln på gungställningen där det ska växa klätterväxter.

Då vart spaljelådan borta och växterna flyttade.

Jag skördade några få blommor från min fläder.










Juli- Skördar vinbär och drömmer om kommande växthuset. Safttillverkning. Börjar utgrävningen för växthusgrunden. Avbrutna av regn. Skriver in växtbeskrivningar här på bloggen. Fikar med fåglarna. Växthusgrunden förberedd, mycket sten små som stora. STENRIK.
Grunden klar och ramen utlagd.

På med duk och sen plattläggning

Plattor lagda och plintar gjutna.
Nu börjar det likna nåt. Fikapaus.

Början på väggarna.

Takstommen lagd.

Hela ramen klar. Sen vart det dags för tunga glas.

Sen flöt det på och växthuset blev klart! Sen blev det till att ta lite semester. Västervik eller snarare Loftahammar, kanske sista gången vi semestrar där.  
Augusti- Mycket fika i växthuset.
Varje morgon sitter jag där själv och drömmer och känner lugnet.
Har även köpt automatiska lucköppnare till växthuset. Plattläggning utanför växthusentrén.
Vi har även invigningsgrillat på nya altanen som vi blev ytterst nöjda med.






September- Trixar lite med nya dammen som är mannen i husets egendom köpt för ett lock öl. Jag äger pumparna. Har en till bäcken jag knåpat på samt köpt en soldriven dammfontän.

Vid portalen syns mitt land med bl.a. blåbär, fläder och lingon m.fl..
 Jag har även utökat och gjort lite nya rabatter. En vid bergets kant där många är jordslagna tillfälligt.
Super god Kvittenmarmelad.
 Vid skörda mamma och pappas kvittenbuske för att kunna göra mitt livs första kvittenmarmelad.

Oktober- Fyllt en soilsaver kompost med trädgårdsavfall varvat med bokashikompost i väntan på att få göda rabatter och land till våren.
Soilsaver trädgårdskompost
 Har tröstlöst och utan framgång försökt att begränsa och gräva bort en del av min rosenflockel i paradlandet men icke. Hjälpte inte ens med yxa, hacka och spett.
Rosenflockel svårt att få bort.
 Vi har äntligen blivit med fiber efter X antal månaders väntan. Skulle vart klart i augusti, bättre sent än aldrig.
Fiber i huset.
 November- Snö!! Mycket kvar att göra i trädgården. Inget ork och dåligt med lust. Tömt vattentunnor och andra vattenfyllda kärl, passar på vid plusgrader. Tömt lite krukor i växthus och övriga trädgården.
Gått och blivit med finhink till bokashin. Dyrt men snyggt och väldigt praktisk, lätt att sköta. Har även efter 14 dagar fått första lakvattnen. Passade på att köpa julklapp i förskott till mig själv, köpte två till. Så nu har jag tre stycken tror att det blir lagom. Vindruvan som står uppe på svalare övervåningen som jag trodde hade dött lever. Har två kiwiplantor den ena lever i alla fall och även bägarrankan, passionsblomman.
Nya bokashihinken.

Gott Snart Nytt År. Nytt Hopp och Ny Vår.

Årets sista sådd

Ja då vart den gjord. Får se om det gror med mina ålderdomliga frön som har legat vet inte sens när. Går igenom min fröpärm nu och sår allteftersom.
Fröpärm är en pärm där jag har stoppat in fröpåsarna i plastfickor som är uppmärkta med årets månader. Har man till exempel gjort månadens sådd av något så stoppar man antingen tillbaka den eller ser om det står att den går att så någon annan månad och stoppar då ner den där.
Fröna som jag sått så här under årets sista dagar är.....gul och röd lök, spetspaprika och en paprika till som jag också tror är spetspaprika, chili samt egna penseéfrön. Kommer antagligen så mera idag med lite ska ner i krukor och det här har jag sått i en champinjonlåda med ett blad tidningspapper i botten så att jorden inte rinner ut.

onsdag 28 december 2016

Vindruva

Vindruvan ska beskäras i november-december i gammal ved annars blöder den. Nya skott beskärs under sommaren dessa blöder inte

Första hinken klar!

Japp då vart första hinken klar med nya bokashi hinken. Första lakvattnet har oxå börjat komma *lyckligt skratt* innan jag fyllde hinken helt så hade jag redan beställt två nya. I styck jordfabrik med gamla godisburksbokashi är i gång och snart klar.  Längtar redan efter våren och att få sätta händerna i jorden.

fredag 2 december 2016

Bokashihink



Har gått och blivit med köpt bokashihink från microjord.se.
Har kört lite egenhändig bokashi med hemmagjort strö. Men har nu skaffat kranhink som komplettering. Med medföljande strö. Har en varmkompost biokub som fungerar bra samt 4 trädgårdskomposter(soilsaver) i plast och okänt antal gallerkomposter. Har testat maskkomposter också. Älskar varmkomposten som fungerar toppen, rena maskfabriken. Testar nu även bokashi då varmkomposten brukar bli full över vintern.
Har kört ett tag med återvunna behållare(skumtomte/godislådor) lite i minsta laget så nu ska det bli trevligt med en riktig hink. Ska bara läsa på lite först. 
Lite tidig julklapp till mig själv.